La habitación de Fermat

¿En que orden están los siguientes números?

5 – 4 – 2 – 9 – 8 – 6 – 7 – 3 – 1

Aquest enigma tan curiós és el que fa que quatre matemàtics es trobin sense conèixer-se en una reunió matemàtica per posar en comú les seves idees. Però el que havia de ser una convenció de luxe es converteix en el pitjor malson. Han d’aconseguir resoldre una sèrie d’enigmes en un temps límit o moriran…

No dic més, només que a qui li agradin els enigmes i la intriga, li recomano que miri aquesta pel·lícula. Fa molt de temps que va sortir al cinema, però fins ara no havia tingut la oportunitat de veure-la. I si només us agraden els enigmes sense pel·lícula us proposo que resolgueu el que he escrit a dalt. El dilluns que ve donaré la solució.

13 thoughts on “La habitación de Fermat”

  1. Jo la vull veure aquesta pel·li! Espero que la resolució d l’enigma no signifiqui un spoiler massa gran…

  2. Una possible solució que només té sentit en castellà és que la successió finita 5 – 4 – 2 – 9 – 8 – 6 – 7 – 3 – 1 surt d’ordenar alfabèticament els 9 primers nombres naturals.

    Cinco, Cuatro, Dos, Nueve, Ocho, Seis, Siete, Tres, Uno.

    And yes, I’m a geek…

  3. Però les matemàtiques han d’estar per sobre de tot idioma! Les veritats matemàtiques han de ser absolutes, i per tant, no crec que una resposta només vàlida per un idioma es pugui considerar un enigma matemàtic.

    pd: no tinc ni idea de quina pot ser la solució, i sé que el comentari pot semblar repelent.

  4. Inutil, a tu no t’han dit que l’absolut no existeix?! (ja sigui matematic o no)

    P.S.
    A mi em sembla que ha d’esser algun arbre, pero no se quin seria…

  5. Anomenatinutil:

    En algún lloc diu que la ordenació hagi de ser matemàtica? 😛

    Com, pel que es veu, se’t dóna millor questionar les solucions que proposen els demés que buscar-ne alguna d’alternativa (i universal és clar)…

    Solució universal:

    La ordenació respòn a un polinomi interpolador.

    Donat que coneixem les abscisses (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) i el valor de la nostra funció solució per a cada una d’elles (5 – 4 – 2 – 9 – 8 – 6 – 7 – 3 – 1) podem trobar un polinomi interpolador, mitjançant el procés d’interpolació polinomica. Aquest polinomi serà de grau 8 o inferior (el grau màxim del polinomi ve donat pel nombre d’elements menys 1= 9-1=8). Per a cada valor d’abscisses (1,2,3,…) retornará el valor corresponent d’ordenades (5,4,…), realitzant així una ordenació “per sobre de tot idioma!” com reclamaves.

    La feina de trobar el polinomi en questió te la deixo a tu amb l’ajuda de Lagrange o Hermite, però t’asseguro que el que trobis també estarà donant una solució vàlida, en aquest cas matemàtica al enigma no matemàtic proposat.

    “Nomes hem de tenir les coses clares”

  6. Aclaració “on demand”:

    El comentari anterior no anava amb cap altre intenció que la d’incitar a la resta de “comentaristes” a moure les seves neurones.

  7. Llavors jo insisteixo que sigui un arbre!!

    I aprofito del moviment virtual de les meves neurones estatiques per estudiar el Zen de la transparencia del software i el teorema de la relativitat de les abstraccions que demostra l’obvia inutilitat del les capes gruixudes de cola del mateix. L’estructura de dades ja la pot construir qui tingui mes dopamina…

  8. Potser és que m’he aixecat d’hora un dissabte, potser és que sóc idiota… però no he entès res dels dos últims comentaris.
    Quins comentaristes més raros (i m’incloc) que tens Salamandreta… :p

  9. He estat pensant, i recordant una mica.
    Tenint en compte una sèrie lògica finita com aquesta:
    5 – 4 – 2 – 9 – 8 – 6 – 7 – 3 – 1
    poden haver infinites continuacions per a seguir la sèrie.
    I per tant, a la pregunta ¿En que orden están los siguientes números?, no seria boig pensar que també hi hauria infinits ordres per aquesta sèrie.

    No crec haver-me explicat del tot bé ni haver respost a la pregunta, però només anotar que aquest raonament l’he extret d’un article que, temps era temps, vaig escriure:
    http://anomenatinutil.wordpress.com/2008/04/20/series-logiques-ii/
    i en el que crec explicar-me millor.

    Ara però, m’haig de retractar de les meves paraules i acceptar el que Avuinoetconectaràs? diu quan em respon: En algún lloc diu que la ordenació hagi de ser matemàtica? 😛 (sic).
    Demano disculpes.

    Salut!

  10. Certament un dels meus comentarites va encertar l’enigma a la primera, potser perquè ja havia vist la pel·lícula, potser perquè ja el sabia, o simplement va tenir l’enginy per respondre a l’enigma 😉 !

    La solució és efectivament que l’ordre que segueixen és alfabètic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *