Només és una llengua?

Aquest diumenge va sortir al suplement de l’es de la vaguardia, un article referent als percentatges de la població europea que sabia parlar fluïdament en anglès. Deia que Espanya estava en el quart país amb més nens escolaritzats en anglès, és a dir, que erem els que teniem més nens que feien anglès a l’escola com a llengua extrangera. I a la vegada erem el quart país amb menys gens que parla anglès de forma fluïda, com es pot entendre això? És clar, que França i Alemanya tampoc és que fossin els másters d’europa en parla anglesa, però no podem justificar-nos per la mancança dels altres.

És curiós, com no fa pas gaire, amb el meu company de laboratori que és alemany i amb el qual parlem en anglès, ja que és una llengua intermitja entre els dos, parlavem de la mancança que trobavem en poder expressar-nos en anglès en el nostre entorn universitari. Per exemple, jo tinc molta documentació en anglès i no tinc cap problema en entendre qualsevol cosa escrita o parlada en anglès, ni tampoc escriure, però parlar sempre costa més. Potser perquè no tinc amb qui practicar? Jo pensava que potser ells tenien més possibilitat d’escolar l’anglès, a la tele, o al cinema. Però em va negar la idea que tenia dient que és com aquí a espanya, tot doblat!

Tot i ser una gran defensora de la llengua catalana, i orgullosa que me’n sento, no penso que forçar el cinema en català sigui una sortida per a promocionar la cultura de la gent de catalunya, ben al contrari, ens tornarà a tots més tontets!! Ens ho donaran tot tan mastegadet que no sabrem ni dir Hello! En primer lloc caldria potser promocionar una mica més el cinema en versió original, tan costa obrir més sales de cinema en versió original??? Que no hagis d’anar al Verdi o al Icaria a veure películes en unes sales ja passadetes d’edat??

No cal anar massa lluny per trobar gent amb poca cultura lingüística. Posant un simple exemple… el nostre honorable president de la generalitat… No havia vist encara el programa de “Tinc una pregunta per vostè” encara, però em van comentar que al Montilla li havien fet una pregunta en anglès, i la seva cara va ser verdaderament d’espectacle!!!! xd Com pot ser que no entengués un anglès tan senzill i parlat amb tanta persimònia??? No estic parlant d’un càrrec qualsevol, estic parlant del president de la Generalitat! I bé, tampoc cal recordar la falta d’idiomes del president del Govern… Potser hi ha gent que pensarà que el que va fer la pregunta ho va fer amb molta mala bava, però penso que va fer molt bé! Posar en ridícul al nostre honorable president davant de l’audiència és una cosa que poca gent té ous de fer!

I us deixo el video per si algú de vosaltre li ve de gust passar una bona estona, el punt en concret és el minut 25.

Vídeo del programa Tinc una pregunta per vostè – 9 de novembre de 2010 (Montilla – Camacho – Puigcercós)

6 thoughts on “Només és una llengua?”

  1. El problema que tenim amb les llengües és crònic en aquest país. Crec que que no hi ha hagut mai interés. Potser ara ens comencem a possar les piles, però…

  2. Pons: tipa n’estic! i MOLT! però decepcionada per sort no, bàsicament estaria decepcionada si els hagués votat alguna vegada i pensant que serien la meva representació no ho han estat, però com que no és el cas… direm que decepcionada no seria la paraula 😉

    DooMMasteR: si, ens comencem a posar les piles, però s’hauria de fer una reforma de dalt a baix, no té sentit que amb 6 anys els nens comencin a fer anglès moltes hores, perquè tampoc els serviria de res… Jo per exemple, la meva tercera llengua va ser el francès fins als 12 anys, vaig començar quan en tenia 6, i a partir dels 12 va aparèixer una quarta, l’anglès. Vaig començar més tard que la resta i no és per ficar-me una medalla, però el meu anglès és bastant més bo que molts dels que van començar quan tenien 6 anys bàsicament perquè m’hi he ficat més i he seguit estudiant fins i tot després de la ESO. La qüestió és tenir interès, no només els anys que hi dediquis (que també hi té relació) però si hi ha ganes, les coses surten molt millor. El que passa és que hi ha molta gent que no creu que l’anglès sigui necessari. A la universitat no et demanen pas un nivell d’anglès, i el màxim de crèdits que et donen per llengües és 12, jo ja els tinc tots coberts només amb el DELF de francès. Com pot ser que un universitari acabi la carrera sense ni punyetera idea d’anglès??? Això és del que em queixo!

  3. Gràcies, però no el vull veure. No n’estic gens contenta d’estar rodejada de gent que no sap l’anglès, quan tots els avanços tecnològis es publiquen primer en aquest idioma. 🙁

  4. AhSe: era pura mofa del nostre honorable president, i espero que només per aquests quatre dies més i prou!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *